Ερώτηση:
- Πώς πρέπει να αποθηκεύονται τα τρόφιμα στο ψυγείο και στον καταψύκτη;
Ισχύει για:
- Ψυγεία
- Ψυγειοκαταψύκτες
- Καταψύκτες
Γενικές συμβουλές αποθήκευσης τροφίμων στο ψυγείο:
- Αποφεύγετε την υπερφόρτωση των ραφιών της συσκευής, καθώς αυτό μειώνει την κυκλοφορία του αέρα και προκαλεί ανομοιογενή ψύξη.
- Καλύπτετε τα τρόφιμα και σκουπίζετε τα δοχεία ώστε να είναι στεγνά, προτού τα τοποθετήσετε στη μονάδα. Έτσι μειώνεται η συσσώρευση υγρασίας στο εσωτερικό της μονάδας.
- Τυλίγετε τα τρόφιμα που έχουν έντονη οσμή ή υψηλό ποσοστό υγρασίας.
- Αποθηκεύετε τα φρούτα και τα λαχανικά στα συρτάρια λαχανικών, όπου η παγιδευμένη υγρασία βοηθά στη διατήρηση της ποιότητας των τροφίμων για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα. Τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά πρέπει να αποθηκεύονται σε συνθήκες χαμηλής θερμοκρασίας και υψηλής υγρασίας.
- Τυλίγετε καλά τα ωμά κρέατα και πουλερικά, ώστε να μην υπάρξει διαρροή και μόλυνση άλλων τροφίμων ή των επιφανειών της συσκευής. Όλα τα κρέατα που πρόκειται να αποθηκευτούν για περισσότερες από δύο ημέρες θα πρέπει να καταψύχονται.
- Βούτυρο και τυριά: αυτά θα πρέπει να τοποθετούνται σε ειδικά αεροστεγή δοχεία ή να τυλίγονται με αλουμινόχαρτο ή σε πλαστικές σακούλες και να αφαιρείται όσο το δυνατόν περισσότερος αέρας.
- Μπουκάλια: αυτά θα πρέπει να είναι κλεισμένα με καπάκι και να αποθηκεύονται στο ράφι μπουκαλιών στην πόρτα ή στη σχάρα μπουκαλιών (αν διατίθεται).
- Οι μπανάνες, οι πατάτες, τα κρεμμύδια και το σκόρδο, εάν δεν είναι συσκευασμένα, πρέπει να διατηρούνται στο ψυγείο
- Τα ζεστά τρόφιμα θα πρέπει να αποκτούν θερμοκρασία δωματίου προτού τοποθετηθούν στους χώρους αποθήκευσης. Διαφορετικά, θα αυξηθεί η εσωτερική θερμοκρασία και η κατανάλωση ενέργειας της συσκευής.
- Τοποθετείτε τα υδαρή τρόφιμα ή τα τρόφιμα με πολλή υγρασία στο μπροστινό μέρος των ραφιών (προς την πλευρά της πόρτας). Αν τοποθετηθούν κοντά στο ακροφύσιο ψυχρού αέρα, μπορεί να παγώσουν
Γενικές συμβουλές αποθήκευσης τροφίμων στον καταψύκτη:
- Για να ελαχιστοποιηθεί η αφυδάτωση και η υποβάθμιση της ποιότητας των τροφίμων, χρησιμοποιείτε αλουμινόχαρτο, μεμβράνη περιτυλίγματος ή σακούλες για κατεψυγμένα προϊόντα ή αεροστεγή δοχεία. Εξωθήστε όσο το δυνατόν περισσότερο αέρα από τη συσκευασία και σφραγίστε καλά. Ο παγιδευμένος αέρας μπορεί να προκαλέσει αποξήρανση, αλλοίωση χρώματος ή αλλοιωμένη γεύση των τροφίμων (κάψιμο λόγω πάγου).
- Τυλίγετε τα φρέσκα κρέατα και πουλερικά με ειδική μεμβράνη για κατεψυγμένα προϊόντα προτού τα καταψύξετε
- Μην καταψύχετε ξανά το κρέας αν έχει αποψυχθεί εντελώς
- Αποφεύγετε την τοποθέτηση μεγάλης ποσότητας ζεστών τροφίμων στον καταψύκτη ταυτόχρονα. Διαφορετικά, θα προκληθεί υπερφόρτωση του καταψύκτη, με αποτέλεσμα τη μείωση της ταχύτητας κατάψυξης και πιθανή άνοδο της θερμοκρασίας των ήδη κατεψυγμένων τροφίμων.
- Μην αποθηκεύετε παγωτά, γρανίτες ή ψωμί στις πόρτες ή στο επάνω ράφι του καταψύκτη: οι περιοχές αυτές είναι λιγότερο ψυχρές, επομένως είναι πιο πιθανό τα τρόφιμα αυτά να αποψυχθούν ταχύτερα αν αποθηκευτούν εκεί
- Αφήστε κενό μεταξύ των συσκευασιών, ώστε να επιτρέπεται η ελεύθερη κυκλοφορία του ψυχρού αέρα και να επιτυγχάνεται η ταχύτερη δυνατή κατάψυξη